divendres, 9 de novembre del 2012

El ple no es decideix a canviar el nom dels carrers franquistes del Prat

Extret de la Riuada
La resolució del canvi de nom dels carrers franquistes continua estancada. Segons han assegurat fonts acreditades a la Riuada, la comissió de nomenclàtor, que era l’encarregada de resoldre la qüestió, va prendre una decisió el mes d’abril passat en la darrera reunió que van celebrar. El nom dels carrers a substituir per la seva relació amb el franquisme s’ha decidit fa temps, però un cop passat aquest tràmit el ple municipal és qui ha de ratificar l’acord i incomprensiblement des d’aquella data aquest assumpte no ha aparegut a cap ordre del dia.

Les raons d’aquesta aturada poden ser diverses, i sens dubte tenen molt a veure amb la conflictivitat que ha rodejat l’assumpte des del principi. La moció presentada per la plataforma “Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers” en el ple de març de 2009 va aixecar polseguera i va ser rebuda amb molta tensió pels partits polítics que, tot i votar-la majoritàriament, no van evitar un encès debat amb els membres de la mateixa que marcaria les relacions posteriors. Des de llavors la plataforma ha criticat reiteradament la tardança en la resolució de l’assumpte, arribant a fer diverses accions com la del passat mes de gener en que van pintar de vermell totes les plaques dels carrers denunciats.



L’acord no acontenta ningú

Una altra de les possibles causes del retard podria estar en el mateix sentit de l’acord que no va ser unànim entre els grups polítics que van expressar diferències segons els carrers tractats, i que pel que sembla tampoc està en la línia del que demanda la plataforma. Aquesta plantejava el canvi de nom de set carrers, els tres alcaldes franquistes: Rafael Ferrer i Monés, Joan Vila i Dalmau i Josep Colominas Vergés; el mossèn del període, Rector Farrés i Poch; els dels “caidos por Dios y por España”, Victor Casanovas i Rector Martí i Piñol, i el del farmaceútic falangista Josep Guilera i Molas. Pel que sembla la decisió final és d’un nombre molt menor.

Preguntades fonts de la plataforma han declinat fer cap valoració fins que no hi hagi una declaració oficial, però han denunciat el “secretisme” amb que, al seu parer, s’està portant aquest tema, dient que no van ser convidats a la reunió de la comissió on es va prendre l’acord, “tot i ser part implicada i haver estat els que van demanar que es celebrés”, i criticant “la tardança inadmissible de més de tres anys per resoldre aquest assumpte.”

En aquest sentit en el marc de la passada Festa Major de setembre, la plataforma va organitzar per quart any consecutiu un cercatasques antifeixista [video] per demanar la retirada dels carrers amb nomenclatura franquista de la població, la rua va comptar amb la participació de prop de tres centenars d'assistents. Durant el trajecte activistes de la campanya "esborrem el feixisme" van aprofitar per rebatejar el passatge Rector Martí i Piñol, amb el nom del pedagog català afussellat per l'estat espanyol, Francesc Ferrer i Guardia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada