diumenge, 28 de gener del 2024

El Prat aprova eliminar els carrers franquistes del nomenclàtor pratenc

 

El Ple de l'ajuntament del Prat de Llobregat va aprovar aquest passat dijous una moció presentada a instàncies de la campanya 'Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers' en relació a la presència al nomenclàtor pratenc de noms de persones relacionades amb la dictadura i la repressió franquista. El text, ha estat aprovat amb els vots favorables de l'equip de govern (EPC, PSC), ERC i Junts, les abstencions de PP i JPD i el vot en contra de Vox.

La plataforma va presentar aquesta mateixa moció ara fa 15 anys (al març de 2009) coincidint amb el 70è aniversari de l’entrada de les tropes feixistes al Prat. En la mateixa, es demanava la substitució de set carrers de persones directament relacionades amb el franquisme, la retirada dels símbols franquistes que encara perduraven a la població i la realització d’un acte oficial d’homenatge a les víctimes.

Tot i que la moció va ser aprovada, només 3 d’aquests carrers relacionats amb el franquisme van ser retirats: aquells vinculats als tres alcaldes franquistes (Joan Vila, Rafael Ferrer i Josep Colominas).


 

Aquesta nova moció estava principalment dirigida a l’eliminació dels 4 carrers franquistes restants: el del mossèn Rector Farrés i Poch, el falangista Josep Guilera i Molas, Víctor Casanovas o el Rector Martí i Piñol.

El text inclou igualment un apartat on insta a l'ajuntament a emprendre iniciatives perquè siguin anul·lats els judicis de la legalitat franquista, així com a continuar fomentant "polítiques concretes que ajudin al que els veïns i veïnes del Prat coneguin realment la dimensió repressiva del règim a la nostra població".

A més, la plataforma 'Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers' va reclamar l’obertura d’un procés de debat que inclogués representants plataforma a la comissió del nomenclàtor i un procés participatiu per decidir els noms substitutius.

Quinze anys de campanya

La moció va ser presentada aquest passat 25 de gener, just quan s'acompleixen quinze anys de la presentació en societat de la campanya 'Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers' i coincidint amb el 85è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes al Prat.

La presentació de la campanya va tenir lloc mitjaçant un acte de homenatge a les víctimes del franquisme a la plaça de la Vila. El primer d'aquestes característiques que va realitzar-se al Prat després de la mort del dictador.

Des de la plataforma es feliciten per alguns dels avanços assolits en aquests darrers quinze anys de campanya en el camp de la reivindicació de la memòria històrica, com la ja citada moció presentada l'any 2009, la realització per part del consistori pratenc d'un acte oficial de desgreuge l'any 2010 vers les víctimes del franquisme, la ja citada substitució al nomenclàtor del nom de tres alcaldes franquistes o bé la retirada de totes les plaques de la falange del Ministerio de la Vivienda, la darrera de les quals va ser retirada l'any 2019 en el marc d'una cercavila antifeixista per part dels mateixos integrants de la plataforma.

Els acords es produeixen després que l'any 2013 el consistori pratenc "tanqués en fals" els anteriors compromisos aprovats al substituir únicament tres dels set proposats: els referents als ja citats tres alcaldes de període franquista.

La campanya 'Esborrem el feixisme' lamenta aquest fet i que s'hagués perdut llavors "l'oportunitat de reivindicar en el nomenclàtor la memòria de les persones represaliades per la dictadura".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada