diumenge, 11 de novembre del 2018

Recordem a El Prat ‘La Desbadá’; la pitjor massacre de la guerra civil

El passat divendres 9 de novembre, des del col·lectiu antifeixista ‘Esborrem el feixisme‘ varem presentar a l'espai de trobada i cafeta del Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ el documental: ‘Malaga 1937. La carretera de la muerte’, sobre l’oblidada massacre de la carretera Màlaga-Almeria, coneguda popularment com la Desbandá amb un acte public què comptà amb la presència de familiars de supervivents i amb la visita de components de la marxa de la Desbadà, què cada any te lloc a Malaga
.

La Desbandá va ser un atac a civils ocorregut durant la guerra, el 8 de febrer de 1937, després de l’entrada a Màlaga de les tropes franquistes i italianes. Una multitud de refugiats que abarrotaven la carretera fugint cap a Almeria (ciutat sota control de l’Exèrcit Popular Republicà) va ser atacada per mar i aire per vaixells franquistes i avions alemanys i Italians, causant la mort a entre 3.000 i 5.000 civils.

El gran responsable de la matança coneguda com ‘La Desbandà’, el colpista Gonzalo Queipo de Llano va comandar a sang i foc la rebel·lió feixista en sòl andalús deixant, almenys, 45.566 executats llançats a 708 fosses comunes. Aquest criminal de guerra, amb tomba en la Basílica de la Macarena, ha deixat com a herència el marquesat de Queipo i un patrimoni gestionat pels seus descendents.
En referència a la massacre de Malaga el General diria dos dies desprès: A los tres cuartos de hora, un parte de nuestra aviación me comunicaba que grandes masas huían a todo correr hacia Motril. Para acompañarles en su huida y hacerles correr más aprisa, enviamos a nuestra aviación que bombardeó, incendiando algunos camiones…”

Uns fets que avui resten condemnats a l’oblit tot i constituir  la pitjor massacre de la guerra civil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada