dimecres, 25 de gener del 2012

Tots els carrers franquistes del Prat han estat esborrats

[Comunicat]
FORA ELS CARRERS FRANQUISTES DEL PRAT DE LLOBREGAT
Aquesta nit del 25 de gener de 2012, aniversari de l’ocupació del Prat de Llobregat per les tropes franquistes, hem pintat de vermell més d’una vintena de plaques de vuit carrers que encara mantenen denominacions de persones directament relacionades amb el règim franquista a la nostra població. Aquests dies els veïns han rebut informació a les bústies sobre la realitat de la denominació del carrer on viuen i la resistència del consistori d’IC-PSC a possicionar-se davant la demanda del seu canvi de nom ara fa tres anys. Concretament hem actuat als carrers dels tres alcaldes franquistes: Rafael Ferrer i Monés, Joan Vila i Dalmau i Josep Colominas Vergés; el mossèn del període Rector Farrés i Poch; els dels “caidos por Dios y por España”, Victor Casanovas i Rector Martí i Piñol, el del farmaceútic falangista Josep Guilera i Molas, i el de la rebatejada el març de 1939 com plaça Espanya i que s’havia denominat inicialment Mancomunitat i Durruti durant la guerra civil.

És una vergonya que IC-V, que governa la població des de les primeres eleccions municipals i que a d’altres llocs pressumeix de ser defensora de la memòria històrica, al Prat hagi mantingut durant més de 30 anys denominacions heretades de la dictadura, i ho és més que alguns d’aquests carrers s’hagin nomenat durant el seu mandat. És encara més vergonyós quan ara fa 3 anys es va presentar una moció al ple per canviar el nom d’aquests carrers amb el suport d’una dotzena d’entitats i que va ser recolzada per la majoria de les forces del consistori, quan en diverses reunions informatives es va demostrar amb dades irrefutables la relació directa d’aquestes persones amb el règim i quan els polítics es van comprometre a donar una resposta oficial al ple. Portem dos anys des de la darrera reunió i l’única resposta que hem rebut han estat excuses per anar allargant la resolució d’aquest tema, la darrera al febrer de 2011 quan des del ple ens van emplaçar a rebre-la un cop es conformés el nou govern municipal després de les eleccions del maig d’aquell any. 

És una vergonya que 73 anys després d’aquell 25 de gener de 1939 encara existeixin carrers amb els noms de persones directament relacionades amb el règim franquista al Prat de Llobregat i el consistori es resisteixi a canviar-los. És un insult pels milers de pratencs i pratenques que van patir la repressió brutal d’aquell règim, pels centenars que es van haver d’exiliar, pels que deixarien la vida als camps nazis i molts altres que mai més tornarien, pels més de mig miler que serien empresonats, pels 14 que van ser afussellats al Camp de la Bota i els 13 que van morir dins de les presons franquistes, pels centenars que van lluitar al front i les desenes que van deixar la vida, molts dels quals encara avui dia consten com a desapareguts. 

No estem disposats a esperar més, estem farts de fer-ho. No permetrem que els polítics continuin mantenint l’amnèsia que van pactar durant la transició i que ara volen reeditar a nivell local perque tot quedi silenciat. Hem intentat fer-ho seguint els seus passos, assistint als seus plens i comissions, hem esperat anys a que cumplissin els seus compromissos, però per variar ens prenen el pèl. És moment de passar a l’acció i actuar en aquests carrers les vegades que calgui, informant als veïns i animant a tothom a afegir-se a aquesta campanya fins que aquesta situació vergonyosa acabi i els noms dels carrers franquistes siguin substituits.
 
Per dignitat i per memòria.

Plataforma Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers.
El Prat de Llobregat, 25 gener de 2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada