dijous, 21 de gener del 2010

Comunicat de la campanya arran del homenatge institucional a les victimes de la repressió franquista

Des de la campanya -Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers-, volem denunciar públicament l'existencia al Prat de carrers dedicats a persones relacionades directament amb el franquisme. Aprofitem aquest acte per demanar, un cop més, la seva desaparició i per denunciar la inhibició de l'Ajuntament dels compromisos adquirits arran de la Iniciativa Popular presentada al Ple de 4 de març de 2009.

- Fa un any, el 25 de gener de 2009, un grup de persones vem organitzar a la plaça de la Vila un homenatge a les víctimes del franquisme en motiu del 70é aniversari de l'entrada de les tropes feixistes a la població. Els organitzadors ens vem trobar amb un munt d'entrebancs per fer un acte com el que avui s'està realitzant. Tres dies abans les autoritats ens informaven de la prohibició de l'acte tot i haver demanat els corresponents permissos amb setmanes d'antel·lació. Si va ser il·lustrativa aquesta prohibició governativa, encara ho fou més l'actitud directa de boicot del consistori fent desaparèixer dels carrers tots els elements que l'anunciaven. Els organitzadors vem acordar seguir endavant tot i l'amenaça d'una prohibició que no es va aixecar fins al darrer moment, i així, d'una forma humilt, emotiva i digna desenes de persones vem poder homenatjar a les víctimes de la dictadura. Només un membre del consistori va fer acte de presència aquell dia. Nosaltres si que estem avui aquí, perque tot homenatge a les víctimes del franquisme ens importen i no anirem o deixarem d'anar segons qui l'organitzi o segons la medalla que ens podem posar.


El 4 de març del 2009 es va presentar al ple una Iniciativa Popular per la desaparició dels noms i simbologia dels carrers del Prat recolzada per més d'una desena de col·lectius i entitats, a la qual la majoria dels grups es van mostrar favorables. La resposta del portaveu d'IC, Rafael Duarte, va ser indignant i ressumia perfectament perque certes persones i entitats sempre trobem tants problemes per tirar endavant iniciatives i la prepotència amb que les institucions veuen tot acte del que no poden treure un profit partidista. Aquell dia l'alcalde va instar-nos a debatre aquest assumpte a la comissió de nomenclàtor a la qual se'ns convidaria a participar. Aquesta comissió s'ha reunit i nosaltres no hem estat convidats i sembla que no hi ha cap intenció de fer-ho ni de tirar endavant la revisió del nomenclàtor amb la nostra participació. En els darrers mesos des del Memorial Democràtic s'està realitzant per tot Catalunya un recull de la simbologia franquista que encara perdura als carrers, segons aquest inventari la nostra és una de les poblacions que més denominacions i simbologia manté. No sabem si arran d'aquest estudi oficial prendran en consideració el que nosaltres demanem des de la societat civil, però no ens sembla de rebut que en un assumpte com aquest s'hagi menystingut i directament boicotejat la opinió del col·lectiu demandant ni el dret d'expressar-la en aquesta comissió.

Diversos sectors socials demanen un pas que vagi més enllà en la recuperació de la nostre memòria històrica, un pas més enllà en la dignificació d'aquells que han estat tants anys oblidats i condemnats, en definitiva, un pas més per retirar els continus homenatges que encara trobem pels carrers a unes persones que van negar les nostres llibertats. Els motius pels quals demanem una revisió general de la nomenclatura del Prat no només estan plantejats des d'un punt de vista de sanejament democràtic. L'existència de noms de carrers dedicats al bàndol vencedor en els diferents conflictes on els i les treballadores catalanes hem perdut bona part de les nostres llibertats, és una ofensa per tots els pratencs anònims que han lluitat, treballat, han patit tota mena de privacions, tortures i maltractaments i que, fins i tot, han deixat la vida per defensar les nostres llibertats socials i nacionals, i en definitiva, per voler construir un futur més digne, just i en llibertat. Mentre aquestes persones resten en l'oblit, antics alcaldes franquistes i personatges de tota mena relacionades amb el règim tenen el nom d'un carrer. No val l'excusa de que malgrat la seva acceptació del franquisme eren gent del poble que alguna cosa possitiva van fer pel Prat. Els que mereixen el nostre homenatge són els molts pratencs i pratenques que van mantenir la seva dignitat, que no es van vendre al franquisme o als diferents règims autoritaris per interessos econòmics i que no van col·laborar amb la repressió i els assassinats. Aquests són els que mereixen tenir carrers al seu nom i no tot el seguit de personatges, corruptes i repressors que encara el conserven malgrat els més de 30 anys de democràcia formal que diuen que portem.

Plataforma "esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers". Gener 2010
* Comunicat repartit a l'entrada del teatre Modern

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada