dimarts, 26 de setembre del 2023

Manifest pels 15 anys de l'inici de la campanya per eliminar els carrers franquistes d'El Prat


 Ara fa 15 anys, un 25 de gener de l’any 2009, coincidint amb el 70è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes al Prat, va néixer la Plataforma Esborrem el Feixisme, que va iniciar la campanya per la memòria i reconeixement de les víctimes del franquisme de la nostra població amb un acte d’homenatge a la Plaça de la Vila. Aquell acte va ser el primer d’aquestes característiques que es realitzava al Prat després de la mort del dictador i va iniciar una llarga campanya que encara avui perdura. 

El març d’aquell mateix 2009 des de la Plataforma vam presentar al ple municipal  una “iniciativa popular per la memòria antifranquista”, amb el recolzament d’una quinzena d’entitats i col·lectius locals, per demanar al consistori mesures concretes com la substitució del nom de set carrers de persones directament relacionades amb el franquisme, la retirada dels símbols franquistes que encara perduraven a la població i la realització d’un acte oficial d’homenatge a les víctimes.

 Aquella moció, aprovada amb la majoria de vots dels membres del consistori, va suposar alguns avenços, com l’organització el gener de 2010 per part de l’ajuntament d’un acte d’homenatge oficial a les víctimes del franquisme al Teatre Modern i la retirada el maig del mateix any de 32 plaques del Ministerio de la Vivienda falangista.

 Posteriorment la plataforma Esborrem el Feixisme ha seguit traient més plaques del nostre municipi. Finalment l’any de 2018 va ser retirada l’última placa al Carrer d’Enric Morera número 38.

Tot i això, després de quinze anys, un d’aquells acords es va tancar en fals i la nostra població continua incomprensiblement portant el nom de quatre persones relacionades amb el franquisme. En aquest sentit, va ser al març de 2010 quan tres historiadors en representació de la Plataforma van anar convidats a la Comissió de Nomenclàtor on es va debatre amb proves documentals sobre aquestes persones i la seva relació amb el règim.

Després d’anys d’espera, finalment en el ple de juliol de 2013 l’ajuntament va anunciar per sorpresa el canvi dels carrers únicament referents als tres alcaldes franquistes (Joan Vila, Rafael Ferrer i Josep Colominas), substituint-los amb denominacions neutres i decidides unilateralment per l’equip de govern, perdent l’oportunitat de reivindicar en el nostre carrerer la memòria de les persones represaliades per la dictadura. Aquella decisió agredolça va comportar que encara continuïn existint quatre carrers de persones relacionades amb el règim com el mossèn del períodeRector Farrés i Poch i el falangista Josep Guilera i Molas, o denominats pels consistoris franquistes en base al seu suposat caràcter de “màrtirs” i en concepte de “caídos por Dios y por España” com Víctor Casanovas i el Rector Martí i Piñol.

Quinze anys després continuem exigint que al nomenclàtor del Prat no es permeti que hi hagi cap denominació de figures relacionades amb el règim feixista, responsable de la repressió, exili i mort de desenes de pratencs i pratenques. Instem a les institucions a que acabin amb la vergonya que suposa continuar enaltint aquests noms i aprofitin aquest procés de substitució per escollir de forma oberta i participativa noves denominacions que rescabalin la dignitat i memòria dels centenars de persones que van patir la repressió franquista a la nostra població.

Des de la Plataforma Esborrem el Feixisme reiterem el nostre compromís amb la memòria de les víctimes del franquisme. Demanem a les autoritats que es comprometin a emprendre iniciatives per a que siguin anul·lats els judicis de la legalitat franquista i s’avanci en la justícia, reconeixement i reparació de les persones que van patir aquella repressió, així com a fomentar polítiques concretes que ajudin a que els veïns i veïnes del Prat coneguin realment la dimensió repressiva del règim a la nostra població.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada